Tips en adviezen voor jouw mooie nieuwe schoenen.

Schoenen hebben te lijden onder het gebruik en weersinvloeden. Om langer te kunnen genieten van je mooie nieuwe schoenen, is een goed onderhoudsmiddel en een goede omgang voor je schoenen van belang.

6 artikelen  Tip

Behandel schoenen minstens 1 keer per 4 weken met een beschermend onderhoudsmiddel. Bij regenachtig weer en sneeuw willen wij je adviseren om de schoenen vaker te behandelen. Bij het gebruik van het onderhouds product, zorg dan dat de schoenen droog en schoon zijn, zodat de schoen het product beter opneemt. Wij adviseren om de schoenen buitenshuis in te spuiten op ca. 35 cm. afstand van de schoen. Dit i.v.m. drijfgassen.

Pas op met willekeurig gebruik van onderhoudsproducten. Bepaalde spuitbussen hebben een actieve reinigende werking of bevatten oplosmiddelen. Hierdoor kan bijvoorbeeld de finish of metallic laag oplossen, ze kunnen vlekken veroorzaken en stretch materiaal kan gaan lubberen.

Wissel schoenen regelmatig af, voeten verliezen veel vocht (wel een borrelglaasje per dag!). Een schoen heeft minstens een dag nodig om dit te verwerken. Doe je dit niet kunnen de schoenen wit uitslaan en vies gaan ruiken (bacteriën). Ook zal de schoen aan de binnenkant hard worden en eerder slijten.

Droog schoenen nooit bij verwarming of andere warmtebronnen. De schoen droogt dan te snel en het leer wordt hard en kan gaan scheuren.

Gebruik schoenspanners om de schoenen beter in model te houden.

Gebruik een schoenlepel en open de schoensluiting zoveel mogelijk. Hiermee voorkom je dat de hiel slap en ingetrapt word.

Glad leer

Gladleer voelt glad aan en is half glanzend. Wij adviseren om de schoenen eerst schoon te maken met een vochtige doek en daarna te laten drogen. Als ze goed droog zijn dan te behandelen met een van de onderhoudsproducten zoals Collonil Wax spray, Vario spray, Carbon Pro spray of een schoen crème in de juiste kleur. Gelijkmatig opbrengen en daarna goed uitwrijven.

Suède

Suède is leer dat ruw en harig aanvoelt. Het is de onderkant van de huid. tijdens het dragen ontstaan kale plekken. Om de plekken weer op te ruwen zijn er suède borstels en blokjes. Om de schoenen het beste te behandelen kun je ze eerst borstelen of opruwen met een suede blokje en daarna behandelen met een suède/nubuck spray of flacon van Collonil. Deze zijn ook verkrijgbaar in de kleur van de meeste schoenen waardoor je de schoenen weer een fris uiterlijk kunt geven.

Nubuck

Nubuck is leer wat ruw aanvoelt en mat is. De structuur lijkt op suède maar dan fijner. Nubuck is de bovenkant van de huid waar de toplaag is afgeschuurd. De vlekken op de schoen kunt je het beste met een nubuck sponsje verwijderen. Waarna je ze met een Collonil Carbon Pro spray of flacon kunt behandelen. Deze zijn ook verkrijgbaar in de kleur van de meeste schoenen waardoor je de schoenen weer een fris uiterlijk kunt geven.

Gevet leer

Gevet leer is tijdens de productie gevet waardoor de schoen door het vet een donker uiterlijk heeft gekregen. Het voelt glad en vettig aan en is dof. Door het dragen komen er op sommige plekken op de schoen lichtere plekken. Door ze te behandelen met een Collonil Rustical spray of blik, of Carbon Pro wax spray krijgen ze weer hun donkeren egale kleur terug.

Lak leer

Lak leer is leer met een hoogglans laklaag. Als lakleer niet behandeld wordt kunnen er scheuren ontstaan in het leer. Je kunt het beste de schoenen met een schone vochtige doek schoon maken dan laten drogen en behandelen met een collonil lack mouse of flacon. Daarna opwrijven om ze weer hun glimmende uiterlijk terug te geven. Spazzolato leer lijkt erg op lakleer. Het leer is zo gepoest dat er een glimmende laag ontstaat. je kunt ze op dezelfde manier behandelen als lakleer.

Metallic

Schoenen met een metallic uitstraling kun je het beste behandelen met de Collonil vario spray of de Carbon Pro spray. Deze spray beschermen de schoenen tegen vocht en vuil zonder de metallic laag aan te tasten. Er zijn sprays die niet geschikt zijn voor metallic en de schoenen dof maken.

Meerdere soorten leer

Als de schoen van meerderen soorten leer is gemaakt. Kun je het beste de Collonil vario spray of de Carbon Pro spray gebruiken om de schoenen het beste te beschermen tegen vuil en vocht.